Fordi muggsopp trives i fuktige miljøer, er badet et av de mest utsatte rommene i hjemmet vårt for dette. Det er derfor svært viktig å ta fukt og mugg på alvor ved å iverksette forebyggende tiltak for å opprettholde et sunt inneklima på badet.
Årsaker til fukt og mugg på badet
Fukt og mugg på badet kan ha flere årsaker, og disse går gjerne hånd i hånd for å skape et miljø på badet som sopp kan trives i. De vanligste årsakene til fuktskader og muggsopp på badet er:
-
Dårlig ventilasjon
Dette er kanskje den vanligste årsaken til fukt og mugg. Et bad som har begrensede ventilasjonsmuligheter, for eksempel et bad uten vindu, har også begrensede muligheter til å slippe ut fuktigheten. Dette kan gjøre at den fuktige luften blir værende på badet, noe som igjen kan skape et ideelt trivselsmiljø for muggsoppen. -
Lekkasjer
Selv den minste lekkasje fra rør, dusjhoder, badekar eller lignende, kan over tid føre til fuktskader og muggsopp. Lekkasjer som ikke blir oppdaget eller reparert kan gjøre at fukt trenger inn i materialer i for eksempel tak eller vegger. I tillegg kan opphopning av lekkasjevann bidra til at luften i rommet er kontinuerlig fuktig. Dette skaper også et inneklima på badet som soppen trives godt i. -
Kondens
Når varm og fuktig luft kommer i kontakt med kalde overflater som speil, vinduer eller fliser, blir dette omdannet til vanndråper. Over tid kan dette gi problemer med fukt og muggvekst, da disse vanndråpene kan føre til fuktige overflater hvor muggsopp kan vokse og formere seg.
Manglende tetting rundt badekar og dusjområder kan også bli en kilde til fukt og mugg. Hvis det er hull eller sprekker i tetningene, kan vann trenge gjennom og forårsake fukt i materialene rundt. Kraner og dusjhoder som drypper kontinuerlig kan i likhet med lekkasjer føre til at vann hoper seg opp og dermed skape et vedvarende fuktig inneklima.
Tiltak for å unngå fukt og mugg på badet
Fukt og mugg på badet kan få store konsekvenser. Heldigvis er det en rekke forholdsregler man kan ta for å forebygge det og holde både muggsoppen og andre fuktskader unna.
Sørg for å ha gode ventilasjonsmuligheter
Det er avgjørende å ha tilstrekkelig med ventilasjon for å få den fuktige luften ut av badet. Dersom badet ikke har naturlig ventilasjon som fyller krav om tilstrekkelig ventilasjon, gjerne i form av et vindu eller lufteventil, må det installeres en avtrekksvifte eller et ventilasjonssystem som trekker fuktig luft ut og frisk luft inn.
Se mer informasjon om ventilasjon til baderom her.
Tørk over våte overflater
Overflødig fuktighet kan føre til muggvekst. Det er derfor viktig å tørke av overflater som er blitt våte etter bruk, for eksempel servant, dusjdører og badekar, samt fliser på gulv og vegger rundt disse våte sonene.
Rengjør regelmessig
Ved å vaske badet regelmessig fjerner man ikke bare støv og skitt som hjelper mugg med å trives, man får også vekk eventuell eksisterende muggsopp og hindrer spredning. Det er viktig å inkludere mindre overflater som dusjhode, rør, sluk og avløp i rengjøringen. Skitne tekstiler gir også gode levevilkår til muggsopp, så vask håndklær og baderomsmatte jevnlig.
Reparer lekkasjer og kraner som drypper
Hvis det oppdages lekkasjer eller en dryppende vask eller dusjhode er det veldig viktig å få dette reparert så for som mulig, da dette som nevnt kan føre til fuktskader over tid.
Vedlikehold fuger
Hvis silikonfuger blir slitte eller får sprekker, bør de repareres eller skiftes ut. God tetting hindrer vann i å trenge gjennom gulv og vegger, så pass på å sjekke jevnlig at alle fuger er i god stand, spesielt rundt dusj og badekar.
Se etter sprekker eller hull
Alle sprekker og hull der fukt kan trenge gjennom må tettes. Inspiser alle rørgjennomføringer og tett eventuelt godt med en egnet fuge- eller tetningsmasse for å hindre vanngjennomtrengning.
Skru på varmekablene
Varmekabler i gulvet bidrar til at fuktige overflater tørker raskere. Dermed forhindrer de opphopning av fukt, som igjen reduserer sjansene for at badet utvikler mugg. Varmekabler sørger også for å senke temperaturforskjellen som fører til kondens.
Men hva om skaden allerede har skjedd?
Dersom man oppdager muggsopp på badet, må man handle raskt. Når muggsopp skal fjernes bør man først sørge for at rommet har god ventilasjon, slik at luften i rommet er så lite fuktig som mulig.
Området som er angrepet av muggsopp rengjøres deretter nøye. Her kan man bruke muggfjerner eller en kombinasjon av vann og eddik. Så lar man rengjøringsmidlene virke, før man skrubber overflater grundig, helt til all synlig mugg er borte.
Muggsopp oppstår ofte i sementfuger på badet. Når det skjer, kan man enten skifte dem ut eller male dem. Hvis de skal skiftes, gjør man det ved å skrape dem vekk før det fuges på nytt. Velger man å male over, kan man enkelt gjøre det ved hjelp av en fugepenn som maler fugene uten at det søler til flisene. For å unngå tilbakevendende sorte flekker i fuger i dusjen, er det deretter lurt å impregnere fugene.
Dersom muggsoppen har etablert seg i porøse materialer som tre, kan det bli nødvendig å fjerne og erstatte disse materialene for å forhindre ytterligere spredning. Hvis man er usikker på hvor omfattende fukt- eller muggproblemet på badet er og på hvordan situasjonen skal håndteres, bør man ta kontakt med en fagperson som kan inspisere badet.
Trenger du bistand med lekkasje, dryppende kran, eller har behov for rask rørleggerhjelp, har vi lokale rørleggere i Bergen, Sotra og Askøy.