Oppussing av bad - reglene som må og bør følges

Det er mange regler og krav til oppussing av våtrom som bad. Disse kan være vanskelige å navigere i, men som huseier eller husbygger er det ditt ansvar at de blir fulgt. Vi har derfor her samlet reglene og kravene som gjelder for baderom.

Kortversjon

  • TEK17 er lovpålagt - Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller krav til vanntetthet, fall mot sluk, ventilasjon og elektriske installasjoner.
  • Våtromsnormen er ikke påbudt, men anbefales - Den sikrer høyere kvalitet enn minimumskravene i TEK17 og brukes av seriøse håndverkere.
  • Feil på badet kan føre til tap av forsikring - Dårlig utført arbeid kan gi lekkasjer, fuktskader og avslag på forsikringsutbetaling.
  • Velg sertifiserte fagfolk - Rørarbeid og elektriske installasjoner må gjøres av godkjente håndverkere for å være lovlig.
  • Dokumentasjon er viktig - Alt arbeid på badet bør dokumenteres med bilder og rapporter for å sikre garantier og boligverdi.
  • Oppussing av bad kan øke boligverdien - Ifølge eiendomsmeglere kan et moderne bad øke verdien med 200.000-400.000 kroner.
Vis mer

Skal du pusse opp badet? Da er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Feil kan koste deg dyrt - både i form av vannskader og tapt forsikringsdekning. 

Hvilke regler og krav må du følge?
Hva koster det å pusse opp badet?
Hvordan kan du gjøre oppussingen billigere og smartere?

Vi har samlet alt du må vite om oppussing av bad, fra regelverket i Byggteknisk forskrift (TEK17) til praktiske tips for en trygg og varig renovering.

Lovfestede krav til baderom

De fleste regler for våtrom er fastsatt i Byggteknisk forskrift (TEK17). Formålet med disse kravene er å sikre at alt arbeid på badet blir gjort riktig. Hvis du skal pusse opp eller bygge nytt bad, er det viktig å sette seg godt inn i reglene og sørge for at de følges.

Dersom arbeidet ikke gjøres forskriftsmessig, kan det få store konsekvenser. Det kan føre til skader og feil på badet, men også tap av forsikringsdekning eller i verste fall erstatningsansvar senere.

Kravene som må oppfylles

  • Bad og våtrom må være vanntette og stabile.
  • Gulvet må ha riktig fall mot sluk for å unngå at vann samler seg og skaper fuktskader. Husk å sjekke fallretningen før du kjøper fliser.
  • Våtsoner må ha godkjente materialer. Overflater og membran skal være tilpasset bruk i våtrom.
  • Alle rørgjennomføringer må tettes skikkelig for å hindre lekkasjer.
  • Elektrisk arbeid skal utføres av en sertifisert elektriker. Alle stikkontakter må være vanntette og jordet.
  • Badet må ha god ventilasjon for å hindre fukt og mugg. Dette kan løses med en vifte, en avtrekksventil eller en luftespalte i døren. Spalten må være stor nok til at det kommer like mye luft inn som det går ut. 
  • Alt arbeid må dokumenteres. Dette er viktig for å sikre kvaliteten på arbeidet og for å kunne bevise at kravene er fulgt.

Våre anbefalte produkter

Svedbergs Stuor Takdusj Ø40cm

Svedbergs Stuor komplett takdusjpakke med ekstra stor taksil Ø40cm Komplett pakke med hånddusj, høydejusterbar stang, dusjslange og dusjbatteri Svedbergs Stuor...
7 259 kr
Superdeal
Se produkt

A-Collection Azur I Eco Servantbatteri

A-collection Azur I Eco servantbatteri med pop-up bunnventil Krom / svart matt / gull - ettgreps servantarmatur i avsinkningsfri 4MS...
1 099 kr
Prismatch
Se produkt

Tapwell VIC081 Høy Servantbatteri H312mm

Tapwell VIC081 Servantbatteri H312mm, for benkeplate Servantbatteri uten oppløft, kombiner med pop-up i samme farge Tapwell oksiderende overflater Tapwell overflater...
3 244 kr
Prisinfo
Se produkt

Damixa Silhouet Takdusj Innbygging komplett

Damixa Silhouet Takdusj Innbygging - komplett Komplett takdusjpakke for innbygging. Takdusjen inkluderer dusjrør 400mm, dusjhode (taksil) Ø250mm, hånddusj, 150cm dusjslange...
14 917 kr
Prismatch
Se produkt

Korsbakken Home Servantskap

Korsbakken Home Servantskap Home baderomsserien i minimalistisk nordisk design, med rene former og sofistikerte detaljer. Integrerte håndtak i eik bidrar...
14 093 kr
Prisinfo
Se produkt

Dansani Corona Rundt Speil med lys Ø60/75/90cm

Dansani Corona Rundt Speil med LED lys: Ø60cm - Ø75cm - Ø90cm Monteringsvennlig rundt speil med integrert LED baklys. Bygger...
2 769 kr
Superdeal
Se produkt

Sanipro Dusjkabinett Buet Svart Classic sotet bakvegger

Sanipro Classic Svart Buet Dusjkabinett Lekkert og utrolig solid dusjkabinett med praktiske hyller i hjørnet. Meget enkel montering og lett...
11 663 kr
Prisinfo
Se produkt

VikingBad LIAM Dusjhjørne Rett H195cm

VikingBad Liam dusjhjørne- perfekt til små baderom Rette dusjdører er en stadig mer populær løsning, særlig på små baderom. Dørene...
7 760 kr
Prisinfo
Se produkt

Villeroy & Boch Subway 3.0 Twist Flush Vegghengt Toalett

Villeroy & Boch Subway 3.0 Twist Flush Toalettpakke Komplett pakke med veggskål og soft-close sete Lekkert vegghengt design toalett fra...
7 373 kr
Prismatch
Se produkt

TECEprofil Sealingbag innbyggingssisterne H112cm

TECEprofil Sealingbag innbyggingssisterne H112cm Innbyggingssisterne for vegghengt toalettskål, for installering inni eller utenpå vegg. Innbyggingssisternen med Sealingbag kan monteres trygt...
3 690 kr
Prismatch
Se produkt
1 / 10

Må våtromsnormen følges?

Våtromsnormen er byggebransjens norm for hvordan våtrom skal bygges. Denne normen er ikke lovfestet, men en veiledende instruksjon til oppføring av bad og andre våtrom.

Faktasjekk

  • 80 % av alle vannskader i boliger skjer på badet - feil montering av membran og sluk er de vanligste årsakene.
  • Forsikringsselskapene kan nekte erstatning hvis badet ikke er bygget etter gjeldende krav og forskrifter.
  • Våtromsnormen er ikke lovpålagt, men anbefales sterkt - den gir høyere standard enn minimumskravene i TEK17.
  • En baderomsoppussing kan øke boligverdien med opptil 400.000 kroner, ifølge eiendomsmeglere.
  • Rør- og elektrisk arbeid på badet må alltid utføres av sertifiserte fagfolk - ellers kan du miste garantien på arbeidet.
Vis mer

Selv om man ikke er forpliktet til å følge den, er våtromsnormen en svært viktig referanse ved bygging og rehabilitering av våtrom. Og fordi normen sies å stille enda høyere krav til arbeidet som utføres, forholder de fleste seg til denne.

Når vi skal pusse oppe eller bygge nytt bad, er det derfor sterkt anbefalt at det inkluderes en avtaleklausul om å følge våtromsnormen i kontrakten med håndverkerne. Slik sikrer man seg at arbeidet blir utført etter de høyest tilgjengelige standardene og unngår at det oppstår eventuelle uenigheter om dette senere i prosessen.

Se innholdet i våtromsnormen her.

Økt boligverdi ved baderomsoppussing

Å pusse opp badet kan være en smart investering som øker boligens verdi betydelig. Ifølge eiendomsmegler Åsmund Kvamme fra Krogsveen AS, kan en baderomsoppussing øke boligverdien med mellom 200.000 og 400.000 kroner.

Tips

  • Be alltid om skriftlig avtale på at våtromsnormen følges. Dette gir deg trygghet og sikrer at arbeidet gjøres etter bransjens høyeste standarder.
  • Spør håndverkeren om dokumentasjon og referanser fra tidligere prosjekter. Seriøse aktører har alltid dokumentasjon på tidligere arbeid og kan vise til fornøyde kunder.
  • Velg en sertifisert bedrift med god erfaring innen oppussing av bad. Sjekk at de har sentral godkjenning eller våtromssertifisering.
  • Sørg for at all skjult rørlegging dokumenteres med bilder. Dette er viktig for vedlikehold og forsikring, spesielt ved en eventuell lekkasje.
  • Avklar totalpris på forhånd og få en detaljert kontrakt. Be om en spesifisert prisoversikt slik at du unngår uventede kostnader underveis.
  • Bruk fagfolk til membran og elektrisk arbeid. Disse delene av badet er kritiske for sikkerhet og levetid, og må gjøres av sertifiserte håndverkere.
Eiendomsmeglerens eksperttips

Når du pusser opp badet, bør du lagre all dokumentasjon i Boligmappa. Denne digitale løsningen er koblet til eiendommen din, ikke deg personlig, så all informasjon følger boligen ved et salg. Det gjør det enklere for kjøperen å se hva som er gjort, samtidig som du slipper å holde styr på papirer og kvitteringer. Eiendomsmeglere anbefaler dette, fordi det gir trygghet og kan øke boligverdien.

Vanlige feil folk gjør

Mange gjør feil når de pusser opp badet, og det kan bli dyrt i ettertid. Feil fall mot sluk fører til vannansamling og fuktskader, så gulvet må ha riktig helling. Feil materialvalg som vanlige fliser uten membran eller maling som ikke tåler fukt, kan gi store problemer. Dårlig ventilasjon skaper mugg og fukt, så en god avtrekksvifte er viktig. Bruk alltid sertifiserte fagfolk til rør og elektrisk arbeid – feil her kan føre til lekkasjer, brannfare og avslag på forsikring. Dokumentasjon er avgjørende, både for forsikring og ved salg av bolig, så sørg for å få skriftlige rapporter fra håndverkerne.

Reglene sikrer at badene våre virker og varer lenger

Forskriftskravene som er lovpålagt, er minimumskrav som må oppfylles for at badet skal være trygt og holdbart. Våtromsnormen er ikke påbudt, men gir ekstra retningslinjer for høyere kvalitet og lengre levetid.

Det stilles strenge krav til oppussing og bygging av våtrom, og det er viktig å følge dem nøye. Hvis badet ikke bygges riktig, kan det føre til fuktskader, muggvekst og elektriske feil - problemer som kan være både helsefarlige og dyre å fikse.

Både lovkravene og våtromsnormen er der for å hjelpe deg, slik at du får et bad som er trygt, funksjonelt og varer i mange år.

Skal du pusse opp badet? Vi har lokale rørleggere i Bergen, Sotra og Askøy.
Se også alle våre produkter for baderom!

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

1. Må jeg følge våtromsnormen når jeg pusser opp badet?
Nei, våtromsnormen er ikke lovpålagt, men den anbefales sterkt. Den stiller strengere krav enn TEK17 og brukes av seriøse håndverkere for å sikre kvalitet og levetid på badet.
2. Hva skjer hvis jeg ikke følger våtromsnormen?
Dersom badet ikke bygges etter gjeldende standarder, kan du få problemer med fukt, lekkasjer og forsikringen kan nekte å dekke skader.
3. Hvordan vet jeg at håndverkeren følger våtromsnormen?
Be alltid om skriftlig avtale på at våtromsnormen følges. Sjekk også at håndverkeren har godkjente sertifiseringer og referanser fra tidligere prosjekter.
4. Kan jeg få lavere forsikringspremie hvis badet er bygget etter våtromsnormen?
Noen forsikringsselskaper kan tilby bedre vilkår dersom badet er bygget etter våtromsnormen og du kan dokumentere arbeidet.
5. Hvor mye kan en baderomsoppussing øke verdien på boligen min?
Ifølge eiendomsmeglere kan et nytt og moderne bad øke boligverdien med 200.000-400.000 kroner, avhengig av standard og lokasjon.
6. Kan jeg bytte ut et gulvstående til vegghengt toalett uten å pusse opp hele badet?
Ja, det finnes sisterner, som gir deg mulighet til å bytte til vegghengt toalett uten å bygge de inn i vegg.
7. Kan man bytte baderomsinnredning selv?
Det er mange ting du selv kan gjøre for å bytte ut baderomsinnredning. Hos oss i Bad.no har vi mottoet "forny badet med enkle grep", og det er helt sant! Du kan blant masse annet henge opp kroker, håndkletørker, bytte dusjhode og annet baderomstilbehør uten at det krever en fagperson. I tillegg hvis du er lærevillig er det ikke umulig å bytte ut dusjhjørner og dusjkabinett på egenhånd.
8. Hvordan vet jeg størrelsen jeg skal ha på baderomsinnredningen min?
Når du skal bestemme mål for baderomsmøbler må du først ta utgangspunkt i hvor stort badet ditt er. Hva har du plass til? Videre er det viktig å se det store bildet når du velger baderomsinnredning. Selv om du i utgangspunkt har plass til alt du bestiller til badet ditt, kan du fort merke at det blir trangt likevel. Har du plass til en større dusj hvis du skal ha dobbel servant? Så det er viktig å måle nøyaktig og se for seg det ferdige produktet av bade før man bestiller store baderomsmøbler.
9. Tilbyr dere monteringstjenester for baderomsinnredning?
Vi tilbyr ikke montering per i dag, men setter deg gjerne i dialog med våre samarbeidspartnere.
10. Hvordan velger jeg riktig baderomstilbehør?
Tenk på hva du trenger mest – for eksempel en ny knagg for håndklær eller en praktisk såpedispenser. Velg materialer og farger som matcher resten av badet for et gjennomført uttrykk.
11. Hva regnes som baderomstilbehør?
Baderomstilbehør inkluderer alt av små, praktiske produkter som gjør badet mer funksjonelt og ryddig. Dette kan være knagger, såpedispensere, toalettbørster, sminkespeil og mye mer.
12. Hvor raskt kan jeg få baderomstilbehør levert?
Bestiller du lagerførte varer hos Bad.no, sendes de innen 2–4 dager.
13. Hvilke materialer er best for baderomstilbehør?
Rustfritt stål, krom og messing er populære valg fordi de tåler fuktighet godt. Plast og keramikk er også gode alternativer, spesielt for såpedispensere og tannbørsteholdere.
14. Kan jeg søke om støtte til baderomsoppussing?
Ja, hvis du skal tilrettelegge badet for funksjonsnedsettelse, kan du søke om støtte via kommunen eller Husbanken.
15. Må jeg rive hele badet for å få godkjent forsikring?
Nei, men all oppussing må følge forskriftene. Membran, sluk og rør må dokumenteres.

Forfatter
Stanka J. Stepanov, Digital markedsførerInnholdsprodusent
Stanka J. Stepanov er en erfaren markedsfører (14+ år) med en mastergrad i kommunikasjon. Som innholdsprodusent hos Bad.no er hun ansvarlig for å skape engasjerende og relevant innhold som inspirerer og hjelper folk med å realisere sine baderomsdrømmer.
Chris Hansen, SalgslederRørlegger
Chris er utdannet rørlegger, har jobbet over 13 år med VVS-salg og support, og er salgsleder hos Bad.no.
Tilbake til bloggen
Lagt i kurv Handlekurv  (0 produkt produkter)
4,5 av 5 stjerner basert på 2500+ omtaler
Handlekurven din er tom