Godt vedlikehold av bad er viktig. Ikke bare gjør jevnlig vedlikehold at badet er rent og pent og behagelig å oppholde seg i, det sørger også for at det varer lenger. Her er våre vedlikeholdstips!
Hva er konsekvensene av dårlig vedlikehold?
Et dårlig vedlikeholdt bad kan ha flere konsekvenser for både badet i seg selv og den som bruker det. Først og fremst kan det føre til opphopning av skitt, mugg og bakterier, som igjen kan føre til helseproblemer.
Muggsopp kan for eksempel utløse allergiske reaksjoner og forverre luftveissykdommer som astma, mens bakterier i toalettet og andre områder i verste fall kan føre til infeksjoner og sykdom. Et skittent bad med vond lukt og synlig smuss går også utover den generelle komforten og trivselen til alle som bruker det.
Et dårlig vedlikeholdt bad kan i tillegg føre til skader på overflater og inventar over tid. Kalkavleiringer og kjemiske reaksjoner som følge av såpe som ikke blir fjernet kan skade blant annet kraner, dusjhoder og fliser. Dette kan igjen resultere i økte kostnader, i form av reparasjoner som kunne ha vært unngått.
Hvor ofte bør du vaske badet?
Noe av det viktigste du kan gjøre for å sørge for et godt vedlikeholdt bad, er å vaske badet jevnlig. Generelt sett bør bad vaskes minst én gang i uken. Dette vil bidra til å holde det fritt for smuss, bakterier og dårlig lukt, i tillegg til å forebygge mugg. Noen deler av badet kan imidlertid kreve hyppigere rengjøring.
Toalett
Toalettet er en av de mest sentrale kildene til bakteriespredning på badet. Vi anbefaler derfor å rengjøre toalettskålen grundig minst én gang i uken, helst oftere. Bruk en toalettbørste og et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne oppsamlet smuss og desinfisere overflatene. Husk også å rengjøre utsiden av skålen og spyleknappen.
Servant og kran
Fuktighet og søl fra såper og tannkrem kan føre til oppbygging av skitt og smuss. Servant og kran bør derfor rengjøres regelmessig, gjerne to til tre ganger i uken. Bruk et mildt rengjøringsmiddel eller eddik til å vaske overflaten grundig og fjerne eventuelle såperester. Glem heller ikke å tørke over daglig for å fjerne vann og flekker.
Dusj og badekar
Dusj og badekar er også områder som trenger jevnlig rengjøring, minimum hver andre uke eller oftere, alt ettersom hvor ofte de blir brukt. Sjekk dusjforheng eller dusjdører regelmessig for mugg og fuktighet. Rengjør grundig med et egnet rengjøringsmiddel og pass på å tørke etter bruk for å forhindre muggvekst.
Ved rengjøring av dusjdører anbefaler vi å bruke en myk klut som ikke er i mikrofiber. Unngå rengjøringsmidler med kaustiske, alkaliske og syreholdige substanser, samt klorin. Ingen rengjøringsmidler bør heller virke eller tørke på metall- eller plastoverflater, da dette kan føre til korrosjon og permanente flekker.
Badegulv
Større overflater som badegulv krever også regelmessig rengjøring, minst annenhver uke. Støvsug eller fei bort støv og hår, og bruk deretter et egnet rengjøringsmiddel til å vaske overflaten. Ikke bruk grønnsåpe, da grønnsåpe inneholder mye fettstoffer som kan føre til sopp. Vask også fliser og fuger godt, spesielt i dusjen, da det gjerne er her mugg utvikler seg.
Annet
Husk at også silen i blandebatteriet bør rengjøres én gang i året, mens vannlåsen bør rengjøres minst to ganger årlig.
Vedlikehold utover den jevnlige rengjøringen
I tillegg til regelmessig rengjøring av badet, er det enkelte områder av badet det er viktig å holde et øye med for å sikre godt vedlikehold:
Sluk
Over tid kan sluk tettes av hår, skitt og såpe som hindrer vann i å renne som det skal. Tette avløp er vanligst i vasker og dusjer. Det er derfor svært viktig å sørge for at spesielt dusjavløp ikke blir tett, da det kan skade membranen og forårsake lekkasjer. Hvis dusjavløpet blir tett, kan nemlig vannet stige i avløpet og trenge under membranen. Jevnlig rens av avløp er derfor essensielt for et godt vedlikeholdt bad.
Avtrekksvifte
God ventilasjon er kjempeviktig for å sikre at badet har lengst mulig levetid. Avtrekksviften på badet gjennomgår som regel en skikkelig arbeidsøkt hver eneste dag. Disse viftene samler støv som kan tette dem og hindre dem i å fungere optimalt. Derfor bør du fjerne dekselet og forsiktig støvsuge og vaske disse én gang i måneden.
Fugemasse
Siden fugemassen mellom flisene som regel er basert på et porøst materiale som sement, absorberer den skitt og smuss i mye større grad enn flisene rundt. Dette gjelder spesielt i dusjsonen, hvor rester av såpe, kalk og fett (samt mye fukt og varme) over tid kan føre til at fugemassen misfarges og enten blir lysere eller mørkere. Det er derfor lurt å rense og impregnere fugene før det er for sent og de eventuelt må skiftes ut.
Kraner
Ved å sjekke jevnlig for lekkasjer, kan du forsikre deg om at du får gjort noe med det tidsnok hvis uhellet først er ute. Fjern alt av ting som oppbevares i servantskapet, og påse at det ikke er noen tegn til fuktskade. Skulle det være mistanke om lekkasje, kan du legge litt tørkepapir på området og komme tilbake senere og kjenne om det er blitt vått.
Hvis det lekker fra dusjhode eller dusjslange bør dette fikses så fort som mulig, da dette gir en opphopning av vann, som igjen kan føre til fuktskader og muggvekst.
Mye av jobben skjer på forhånd
Å vedlikeholde badet er en jobb du ikke kommer unna. Men mye av jobben for å sikre at du har et bad som fungerer og varer lenge, er å planlegge godt og sørge for at badet blir bygget eller pusset opp skikkelig. Sørg for at alle lover og regler samt våtromsnorm blir fulgt, og bruk materialer og kvalitetsinnredning med lang levetid.